اگر طلاهایتان را بررسی کنید، متوجه اعداد و حروفی بر روی آنها خواهید شد. حال شاید این سؤال برای شما پیش آید که منظور از کد روی طلا چیست؟ این کدها برای چه بر روی این مصنوعات، حک شده اند و چه کاربردی دارند؟ یا این که چرا برخی از زیورآلات دارای کد هستند؛ اما برخی دیگر این کدها را ندارند؟ برای پاسخ گویی به این سؤال، به این مسئله فکر کنید که چگونه می توان زیورآلات طلا را از بدلیجات، تشخیص داد. با تحقیق در مورد روش های تشخیص طلا از بدل حتماً به مفهوم این کدها پی خواهید برد. کدهایی که بر روی زیورآلات و مصنوعات طلا حک می شوند در واقع اصالت کالا را نشان می دهند. با استفاده از این کدها می توانید اصل و یا تقلبی بودن طلا را تشخیص داده و در صورت بروز مشکل، آن را پیگیری نمود.
چه کدهایی روی مصنوعات طلا درج می شود؟
همان گونه که گفته شد، کدهای طلا نشان دهنده کیفیت مصنوعات هستند. اگر خوب بررسی کنید متوجه خواهید شد بر روی طلا، چندین کد وجود دارد.
کد عیار طلا
یکی از آنها نشان دهنده عیار طلا می باشد. این کد با علامت هایی نظیر K14 یا K24 نشان داده می شود. به این ترتیب شما خواهید دانست که طلایی که در دست دارید یا می خواهید آن را خریداری کنید، دارای چه عیاری است. بررسی این کد به شما کمک خواهد کرد تا اولاً مطمئن شوید که طلای خریداری شده، اصل است یا خیر. همچنین کمک می کند تا با دانستن عیار طلا، قیمت آن را نیز بررسی کنید.
کد درصد خلوص طلا
کد دیگری که بر روی طلاها حک می شود، نشان دهنده درصد خلوص طلا است. این کد با اعداد سه رقمی نشان داده شده و فاقد حروف هستند. اگر در زمان خرید طلا متوجه شدید که اعدادی همچون ۷۵۰ یا ۹۵۰ بر روی آن حک شده است، می توانید مطمئن شوید که درصد خلوص طلا چقدر است. به عنوان مثال، عدد ۷۵۰ بیان می کند که ۷۵ درصد زیورآلاتی که در دست دارید از فلز طلا است و ۲۵ درصد آن به ترکیبات دیگر اختصاص دارد.
جنس زیورآلات
به جز کدهای بیان شده، ممکن است کدی به صورت GP هم در کنار کدهای دیگر وجود داشته باشد. این کد حک شده روی طلا بیان می کند که فلز زیورآلات از طلا ساخته نشده و فقط روکش آن از طلا است. در این حالت، روکش طلا دارای عیار ۱۸ بوده و فلز اصلی از طلا نیست.
کد شهر سازنده طلا
کد دیگری که بر روی طلا ممکن است حک شده باشد، نشان دهنده شهری است که زیورآلات در آن ساخته شده اند. به عنوان مثال کد T روی طلا نشان دهنده این است که طلا در تهران ساخته شده است. کد E هم نشان می دهد که این قطعه در اصفهان ساخته شده است.
آیا روی طلای واقعی کد درج می کنند؟
بر اساس استانداردهای جهانی، شرکت ها و کشورهای تولید کننده طلا باید کد مربوط به عیار را بر روی این محصولات، حک کنند. این قانون در کل کشورها رعایت می شود تا به این ترتیب، اصل بودن زیورآلات تأیید شود. طبق این قانون، سازنده های طلا می توانند تا ۵/۰ قیراط در نمایش عیار طلا، جابجایی داشته باشند. به این معنا که می توان عیار طلای ۸/۱۳ را ۱۴ در نظر گرفت. با این که تفاوت در مورد قوانین حک کد بر روی طلا در کشورهای مختلف با هم فرق دارد؛ اما در اکثر نقاط جهان از این قانون کلی حمایت می شود.
البته در برخی موارد، سازندگان زیورآلات باید کدهای دیگری نیز بر روی طلا حک کنند، زیرا ممکن است مثلاً انگشتر طلا که در دست دارید فقط روکش طلا داشته باشند. در این حالت باید کد GP نیز در کنار کد عیار، حک شده باشد. با توجه به این گفته ها توصیه می شود که به هنگام خرید هر نوع زیورآلاتی از جنس طلا، به تمامی اعدادی که بر روی آن حک شده است توجه کنید تا مطمئن شوید چه نوع زیورآلاتی خریداری می کنید و هزینه ای که در قبال آن پرداخت خواهید کرد، ارزش آن را دارد یا خیر.
کد نشان دهنده رنگ طلا
به جز کدهای معرفی شده در قسمت قبل، ممکن است با کد دیگری بر روی مصنوعات طلا مواجه شوید. مثلاً ممکن است بر روی زنجیر طلا که در دست دارید حرفی به شکل W یا حروف دیگر، ثبت شده باشد. باید عنوان کنیم که این کدها بیان کننده رنگ طلا هستند. به عبارتی، این کد نشان می دهد که در ترکیب فلز این مصنوعات از چه عناصری استفاده شده است. از جمله این کدها، می توان به کدهای W، Yو P اشاره کرد. کد W، کد طلا سفید بوده و کد Y بیان کننده طلای زرد است. اگر بر روی طلا، کد P روی حک شده باشد، نشان دهنده طلای رزگلد است.
کدهای طلای خارجی
اگر به بازار مراجعه کنید خواهید دید که طلافروشان در معرفی برخی مصنوعات، بیان می کنند که این طلا، خارجی است. این طلاها به دلیل وارداتی بودن دارای قیمت بیشتری هستند. از این رو برخی افراد متقلب از این ویژگی استفاده کرده و طلای ایرانی را با نام خارجی به فروش می رسانند. این امر باعث شده تا کارشناسان توصیه کنند یا طلاهای خود را از مراکز معتبر خریداری کنید و یا با کد طلای ایرانی و خارجی آشنا گردید.
اتحادیه طلافروشان به منظور پیشگیری از تقلب افراد سودجو، کدهایی را برای زیورآلات ایرانی تعیین کرده است. این کدها شامل حرف اول شهر تولید کننده زیورآلات و شماره واحد تولید کننده است. شماره واحد سازنده که کد شناسایی سازندگان طلا هم است توسط اتحادیه کشوری طلا و جواهر تعیین می شود. به عنوان مثال اگر زیورآلات طلایی خریداری کردید که بر روی آن نوشته شده بود ۴۸۸T، به این معنا است که این قطعه در تهران و واحد شماره ۴۸۸ ساخته شده است. بر روی طلاهای خارجی نیز مارک مربوط به شرکت تولید کننده، حک می شود. به این ترتیب می توان به راحتی طلای ایرانی را از خارجی، تشخیص داد.
اگر طلای مورد نظر کد نداشت، چهکار باید کرد؟
ممکن است زیورآلات طلایی خریداری کرده باشید که فاقد کد هستند. نبود کد مصنوعات طلا می تواند دلایل متعددی داشته باشد. به عنوان مثال ممکن است به دلیل گذشت زمان، کد آن از بین رفته باشد یا این که به هنگام تولید، کدی بر روی آن حک نشده باشد. البته ساخته نشدن از طلا نیز می تواند دلیل دیگری برای این موضوع باشد. در این موارد باید زیور را عیار سنجی کنید. برای این کار می توانید در منزل از روش های خانگی استفاده کنید و یا کیت تشخیص طلا را از فروشگاه های معتبر، خریداری نمایید. برای تشخیص عیار طلا می توانید از اسید نیتریک استفاده کنید. استفاده از نمک طعام نیز روش دیگری است که می توانید از آن کمک بگیرید.
سخن پایانی
برای این که از کیفیت طلایی که خریداری نموده اید مطمئن شوید، باید به فروشگاه های معتبر مراجعه کنید؛ اما اگر طلایی در دست دارید که کدی بر روی آن موجود نیست می توانید با مراجعه به مراکز تخصصی، عیار طلاها را سنجیده و از اصل بودن زیورآلات مطمئن شوید. خانه طلا مرکزی معتبر و دارای سابقه درخشان در حوزه طلا فروشی و آموزش طلا فروشی است. با استفاده از خدمات این مجموعه می توانید پاسخ تمامی سؤالات خود را در زمینه طلا و خرید آن بیابید.